sols pel fet de poder tindre alguna opinio, record o comentari per compartir.

Sols pel fet de poder tindre alguna opinió, record, imatge o comentari per compartir.

10 de setembre 2011

George Tooker


"Subway"











Va néixer el 05 d'agost 1920, a Brooklyn, Nova York. Poc després del seu naixement la família es va traslladar a Bayport. La seva vocació artística va començar als set anys fent classes de pintura amb Malcolm Fraser, un amic de la família el treball del qual s'inspira en l'escola de Barbizon .

Va estudiar a Bellport High School, fent els últims dos anys a l'Acadèmia Phillips a Andover, Massachusetts, al nord de Boston. Després de graduar-se el 1938 va anar a Harvard, on es va especialitzar en la literatura Anglesa. Va passar molt temps en el Fogg Art Museum, prop de Boston, on va realitzar nombrosos esbossos en aquarel·les de paisatges de les zones urbanes i rurals.

Després de graduar-se a Harvard l’any 1942, es va inscriure en els cossos de l'escola d'oficials de marina, però per motius de salut va ser donat de baixa. Desitjós de completar la seva carrera com a pintor, es va matricular en l’ Art Students League de Nova York, on va estudiar durant dos anys amb Reginald Marsh, amb qui va aprendre a treballar amb tremp a l'ou, també va ser professor seu Kenneth Hayes Miller que havia tingut con a alumnes a Edward Hopper i Sternberg Harry.

El 1944, va conèixer al pintor Paul Cadmus. Cadmus treballava amb tremp a l'ou (utilitzant les tècniques del Renaixement), i va transmetre la seva experiència a Tooker, insistint-li perquè es desenvolupés en aquesta tècnica. Tooker va trobar la seva musa en l'estil i les tècniques del Renaixement, en contrast amb el moviment d'efervescència de l'expressionisme abstracte, com Jackson Pollock que estava de moda en aquest període els Estats Units. Un any més tard, amb el suport financer de la seva família, George es va mudar a Bleecker Street, al Greenwich Village, Nova York.

L’any 1949, Cadmus i Tooker va passar sis mesos viatjant per Itàlia i França, aquest mateix any coneix al pintor William Christopher, qui es va convertir en la seva parella fins a la mort de Christopher el 1973. El 1950, Tooker i Christopher es muden a un loft en la gran poma. Durant aquest mateix any Tooker comença a ser reconegut i el Museu Whitney comprar el seu quadre més famós, "Subway”.


George Tooker, fotografiat per George Platt Lynes

Dibuix de Paul Cadmus


A partir d'aquest moment, les exposicions individuals van començar a sorgir en diferents galeries i la seva fama s'amplia a nivell internacional. De 1965 a 1968 va tornar a l’ Art Students League a ensenyar. Al final d'aquest període, la salut de Christopher va començar a deteriorar-se fins a tal punt que els hiverns d'Amèrica es van convertir en una tortura per a ell i varen començar a buscar una casa a Europa, on podria passar de millor manera l’ hivern , van trobar un apartament a Màlaga, Espanya. Christopher va morir a Espanya el 1973, Tooker va passar la major part de l 'any següent a Màlaga cuidant els béns del seu company de vida, tornant després als Estats Units.

Va ser nombrat membre de l'Acadèmia Nacional de Disseny l’any 1968, també ho era de l'Acadèmia Americana de les Arts i les Lletres. El 2007, va rebre la Medalla Nacional de les Arts.

George Tooker mor per una insuficiència renal el 27 de març d'aquest 2011.


Autoretrat

Imatges de la xarxa.

2 comentaris:

Xim ha dit...

Un tanto inquietantes, con esos ojos tan abiertos y esas boquitas de piñón...

Sigo sin ver la lista de seguidores

Bss

Unknown ha dit...

No se si odiarte o quererte, es una duda eterna y creo que irresoluble. Me explico tengo una entrada preparada, sí, y programada también, ahora bien es algo diferente.

Prefiero amarte, mejor valores positivos ;-)