sols pel fet de poder tindre alguna opinio, record o comentari per compartir.

Sols pel fet de poder tindre alguna opinió, record, imatge o comentari per compartir.

07 d’abril 2015

"El meu Bartolí", Frida Kahlo.


Autoretrat  en miniatura,  regalat per Frida Kahlo a Josep Bartolí el qual el va conservar  mes de cinc dècades. A la part del darrera una inscripció i diu "Para Bartolí con amor, Mara". "










Se subhasten 25 cartes que Frida Kahlo va escriure al seu amant català
 La casa de subhastes Doyle traurà a la venda dilluns 25 cartes inèdites –més d'un centenar de pàgines– que l'artista mexicana Frida Kahlo va enviar al seu amant, el dibuixant i pintor barceloní Josep Bartolí, mentre es recuperava d'una complicada operació de columna vertebral a Mèxic. "Ploren amb una soledat que et trenca el color i també trenquen amb la misèria del dolor físic", diu la biògrafa de Frida Kahlo Hayden Herrera sobre les més de 100 pàgines que la pintora va enviar al seu amant entre l'agost de 1946 i el novembre de 1949. En aquests escrits, Frida Kahlo va parlar de la seva malaltia, de la relació difícil amb el seu marit, Diego Rivera, i de la seva dificultat per pintar. "Mi Bartolí... No sé cómo escribir cartas de amor –diu una de les cartes–. Pero quería decirte que mi entero ser está abierto a ti. Desde que me enamoré de ti todo se ha transformado y está lleno de belleza... El amor es como un aroma, como una corriente, como la lluvia. Sabes, mi cielo, que llueves en mí y yo, como la tierra, te recibo. Mara". "Mara" és el diminutiu amb què l'artista signava les cartes. El preu de sortida de les 25 cartes és de més de 70.000 euros.
Frida Kahlo i Josep Bartolí es van conèixer a Nova York a través de la germana d'ella, Cristina. Bartolí s'havia exiliat a Nova York i Frida Kahlo s'havia traslladat a la ciutat per sotmetre's a una complicada operació de columna, una de les moltes que va necessitar al llarg de la seva vida arran de l'accident d'autobús que va partir als 18 anys.
"Les cartes parlen del fet de sentir-se atrapada, aïllada i immòbil. Però tan a les seves cartes com als seus autoretrats, Kahlo ens desafia amb la seva mirada i amb la seva determinació per superar la seva misèria", explica Herrera sobre els escrits. Bartolí va guardar fins a la seva mort, el 1995 a Nova York. Més endavant la seva família les va vendre al col·leccionista que ara les ha tret a la venda. A més de les cartes, també surten a la venda diversos documents, entre els quals hi ha un dibuix i fotografies.
Josep Bartolí (Barcelona, 1910-Nova York, 1995) va començar la seva carrera a Barcelona, en publicacions com 'La Veu de Catalunya', 'Papitu' i 'L'Esquella de la Torratxa'. Va lluitar duant la Guerra Civil en el bàndol republicà i va ser ferit en diverses ocasions. Abans d'exiliar-se a Mèxic i Nova York, Bartolí va passar diversos anys en camps de refugiats francesos. L'Ajuntament de Barcelona i la Diputació li van dedicar una exposició a la Pia Almoina el 2004, on es van poder veure 29 dels 50 dibuixos que l'artista va donar a l'Ajuntament.
A més de dibuixant i pintor, Josep Bartolí va exercir d'escenògraf i també va desenvolupar una intensa activitat literària. Va escriure diverses novel·les, diaris de viatge, assaigs i guions. L'artista no va tornar a Catalunya fins al 20 de novembre de 1983, per preparar l'exposició que se li va dedicar a Terrassa el febrer de 1984 i que va suposar la recuperació de la seva figura a Catalunya.
Extret de:






Imatges de la xarxa.