sols pel fet de poder tindre alguna opinio, record o comentari per compartir.

Sols pel fet de poder tindre alguna opinió, record, imatge o comentari per compartir.

30 de juliol 2014

Sant Miquel del Fai











































Sant Miquel del Fai 
Imatges Xavier 30.07.2014

L’aigua, provinent dels rius Rossinyol i Tenes i també de les pluges i el desglaç, ha creat un paisatge singular a Sant Miquel del Fai, on ha format coves d’estalactites i estalagmites, curioses formacions rocoses, petits estanys i bells salts d’aigua.
A la riquesa natural d’aquest entorn s’hi afegeix la bellesa del patrimoni arquitectònic, herència d’un antic monestir que es va construir al voltant de l’església de Sant Miquel (segle X).
El lloc està documentat des del 887, quan se l’esmenta en un escrit que fa referència a l’ermita romànica de Sant Martí (segle X). Aquesta ermita, molt influent fins al segle VI, va anar perdent pes davant del culte que se celebrava a l’església de Sant Miquel (segle X), construïda allà on anteriorment hi havia hagut un espai per als ritus pagans.
L’any 997, els comtes de Barcelona van cedir les terres on hi havia l’església de Sant Miquel i els seus voltants al cavaller Gombau de Besora perquè hi fundés un monestir, però finalment la casa del Priorat no es va construir fins a principis del segle XV.
Des del 1042 el priorat del Fai va quedar adscrit al monestir provençal de Sant Víctor de Marsella, fins que el 1567 va passar a la tutela de la catedral de Girona. El 1832, davant la falta cada vegada més evident de monjos, el priorat va quedar abolit.
La visita a Sant Miquel del Fai s’inicia a la plaça de l’Abadia, davant la qual s’alça la casa del Priorat. L’edifici, molt ben conservat, ha esdevingut un bon exemple del gòtic català i actualment s’aprofita per celebrar-hi banquets, reunions privades i actes d’empresa.
Seguint pel passadís de pedra es va a parar a l’església de Sant Miquel, l’única capella romànica construïda sota una balma. Més endavant s’arriba a la sala de l’audiovisual, on s’explica la història i arquitectura d’aquest espai natural. La següent parada és el museu, que exposa restes arqueològiques de la zona.
Després l’itinerari es bifurca: es pot optar per visitar la cova de Sant Miquel, on podrem admirar la formació d’estalactites, estalagmites i petits llacs, o bé seguir el camí principal fins al llac de les Monges, amagat sota la roca. Aquest camí passa per darrere l’espectacular salt d’aigua del riu Tenes i va a parar a l’ermita de Sant Martí, restaurada recentment. El recorregut acaba a la cova de les Tosques, a la qual només s’accedeix amb un guia a causa de la dificultat del camí.
La visita a Sant Miquel del Fai es pot completar amb alguna de les propostes de lleure que s’hi organitzen, com espectacles, tallers per a la mainada,activitats esportives o formació vivencial (activitats de formació fora de l’empresa encaminades a millorar el rendiment dels treballadors mitjançant jocs i experiències a l’aire lliure).

Sant Miquel del Fai disposa, a més, d’una àrea de pícnic, una escola de natura adreçada a grups d’escolars, un parc infantil i una botiga de records, on podreu adquirir el licor del Fai, elaborat amb algunes de les herbes aromàtiques dels voltants.