sols pel fet de poder tindre alguna opinio, record o comentari per compartir.

Sols pel fet de poder tindre alguna opinió, record, imatge o comentari per compartir.

19 de setembre 2013

El Born












 Història
L’àrea on Mercat del Born trucades a casa ha tingut una història plena d’esdeveniments durant la seva vida útil. Naturalment, no es donaria compte que mirar els edificis modernistes en lloc d’avui, però una gran quantitat d’història català molt important està vinculat a aquesta zona de Barcelona. Tot comença amb els romans.

Època Romana

Mentre que altres grups vivien a l’àrea de Barcelona, no va ser sinó fins a l’any 218 aC que l’assentament romà pròpiament dit va ser fundada. La seva ciutat va formar el nucli inicial del que avui és el Barri Gòtic veí, molt a prop de Mercat del Born. L’àrea del mercat es compon principalment de petites parcel · les de terra i de l’agricultura, tot i que l’assentament romà va créixer, més cases sorgit.
Aquest període duraria diversos segles i malgrat la caiguda de l’Imperi romà, no va ser fins als visigots van envair al segle cinquè hora que la zona seria entrar en un descens que duraria fins a la període medieval.

 Període Medieval

Mentre que les forces àrabs musulmans van ocupar la zona durant diverses dècades al segle vuitè, va ser l’any 897 que la línia hereditària dels comtes de Barcelona es va establir. Durant segles, la importància de Barcelona va créixer, juntament amb la seva riquesa.
Mercat del Born, la Ribera o com se li coneixia llavors, es va convertir en una part crucial de la nova ciutat. Moltes de les cases van créixer i gremis d’artesans es van establir. L’aqüeducte romà feia temps que havia estat un subministrament inadequat d’aigua i nous canals van ser construïts per portar aigua potable a la ciutat. Un va ser Rec Comtal, que té un carrer que porta el seu nom al barri de Sant Pere, però continua com a carrer de gravació en el costat occidental del Mercat del Born. En les ruïnes del mercat, aquest canal d’aigua ha estat totalment desenterrat i és fàcil veure per on aquesta es presentava al començament del segle 18.
Aquest és un moment important tenir en compte, ja que representa l’inici del període d’opressió.

Període d’opressió

La Guerra de Successió Espanyola va ser una sagnant guerra horrible, terrible, que va durar més d’un any i, finalment, instal · lar un Rei d’Espanya de la casa francesa de Borbó. La relació de Catalunya amb la resta dels territoris sota la corona espanyola havia estat llarg tènue, però sostenible. Tot això va canviar el 1714 quan, després de sostenir el costat que no han guanyat al llarg dels Àustries, Barcelona va ser assetjat i finalment va caure davant les forces borbòniques.
Les conseqüències d’això van ser greus. Felip V va abolir tots i cada autonomia català i construït el que va ser la més gran ciutadella militar a tot Europa en aquest moment per tal de mantenir a Barcelona sota control. Per això, va ordenar la demolició d’una part important del barri de la Ribera. Mercat del Born es troba en el que hauria estat la punta de l’extrem oest de la ciutadella i se’n va a dormir a la part superior del que va ser el pròsper segle 18 el barri de la Ribera.
Era lleig i segle i mig dels catalans hagin de retre homenatge a aquesta fortalesa militar. Va ser destruïda per les autoritats locals el 1848 i va ser demolit en última instància, el 1869, ja que havia perdut el seu ús militar i avorria absolutament per la gent de Barcelona. Això va conduir a la d’inici del’època moderna

Edat Moderna

El Mercat del Born que es veu avui va ser dissenyat el 1873 per Antoni Rovira i Trias. La construcció va començar el 1874 i es va acabar el 1878. Durant gairebé un segle, va funcionar com el principal mercat a Barcelona. Cap al final del seu ús el 1977, per la seva mida, que era el principal mercat majorista de la ciutat, però aquest va ser traslladat finalment a la Zona Franca i el Mercabarna.
Barcelona ha anat creixent al llarg del segle 20 a causa de l’afluència massiva d’immigrants d’altres regions d’Espanya. Catalunya ha estat, tot i fortes polítiques de mà dura dictador Francisco Franco i la repressió del poble català, la regió més rica d’Espanya. El mercat i el barri en general va perdre la seva importància i van ser oblidats en la seva majoria sobre la vora oriental del centre que formava part de Ciutat Vella.
Després dels Jocs Olímpics de 1992, Barcelona va esdevenir un turista molt popular i destinació de expatriats i en l’inici del segle 21, una gran afluència de gent va començar a moure al veí barri del Born, la renovació dels edificis antics, ia partir embarcacions petites i botigues de disseny.
A mesura que la popularitat de la zona augmenta, el mercat vell jeia abandonada. El pla inicial de la ciutat el 2002 va ser ubicar la Biblioteca Provincial de Barcelona en l’estructura. Així que van començar a excavar el sòl de l’antic mercat, les ruïnes del barri del segle 18 es va convertir ràpidament i els plans van canviar per convertir-lo en un centre cultural per al barri de Mercat del Born, així com un museu del setge de Barcelona i el futur.

Futur

El Mercat del Born Center Cultural s’inaugurarà l’11 de setembre de 2013. Això marca l’aniversari 299 de la caiguda de Barcelona i no només recordar la història del que va passar, però serà una re-integració d’aquest barri de nou al centre.
El treball ha estat completat per fer una zona de vianants continu del Passeig del Born Carrer Comerç a través i al voltant del mercat. Noves llums, arbres i altres serveis s’han afegit per crear un espai unificat, obert, que està destinat a servir als residents d’aquest barri en el futur previsible i, finalment, donar-li un tancament al que ha estat dècades de canvi.
Extret de:







El Born

Imatges Xavier 18.09.2013