sols pel fet de poder tindre alguna opinio, record o comentari per compartir.

Sols pel fet de poder tindre alguna opinió, record, imatge o comentari per compartir.

24 de juliol 2012

Murat Palta

 
Vito Corleone, vestit de sultà, habita un suntuos palau de colorits taulells amb motius geomètrics. En una altra construcció propera, més petita i il·lustrada amb una perspectiva irreal i capritxosa, el productor de cinema descobreix en el llit el famós cap del seu estimat pura sang, una de les conseqüències de fer-li un lleig al Padrí. L'artista turc Murat Palta, de 22 anys, és l'autor de Classic Movies in Miniature Style (Pel·lícules clàssiques a l'estil de les miniatures) una sèrie de dibuixos que recreen escenes representatives de títols coneguts amb les característiques de la miniatura otomana: "Vaig respectar la falta de perspectiva, els personatges importants són més grans que la resta, no hi ha expressions facials...".

Fa esbossos a mà i després acaba el treball de manera digital. Recentment llicenciat i gaudint d'una beca a Toledo que li permetrà estar a Espanya fins a setembre, va realitzar les il·lustracions com a treball final de carrera. El projecte mostra la facilitat amb que es poden combinar l'estètica del present i l'art més tradicional, que a Turquia està representat per les miniatures, un art que va aconseguir la perfecció durant l'esplendor de l'Imperi Otomà, als segles XVI i XVII.




En la seva col·lecció que va iniciar amb una versió otomana de la guerra de les galàxies ha transformat ja 11 pel·lícules, entre elles La taronja mecànica, Terminator, Alien i Pulp Fiction. No sap si seguirà amb la sèrie, rep correus electrònics amb suggeriments de nous títols, però descarta continuar almenys al mateix ritme per no córrer el risc d'encasellar-se en l'estil. 

Va seleccionar els títols imposant-se algunes normes: "Vaig voler que reunissin tres qualitats. Havien de ser considerades de culte o clàssics (perquè qualsevol pogués entendre-les fins i tot sense haver-les vist), contenir elements de la cultura occidental i ser fàcilment adaptables a la cultura oriental". Destaca la miniatura com un dels gèneres més importants i extensos de la història de l'art i veu en elles un important antecedent de la il·lustració actual. "Per alguna raó els dissenyadors gràfics no volen ser relacionats amb elles. Em pregunto per què". Els carros de cavalls, els turbants, les túniques, la candidesa de les discretes taques de sang... 
En cada exemple cinematogràfic, Palta aconsegueix mostrar aspectes de la cultura occidental "amb una mirada oriental" i un toc humorístic que contrasta amb la violència de moltes de les pel·lícules escollides.

Imatges de la xarxa.

1 comentari:

Javier ha dit...

Això es tota una troballa !!!