sols pel fet de poder tindre alguna opinio, record o comentari per compartir.

Sols pel fet de poder tindre alguna opinió, record, imatge o comentari per compartir.

25 de setembre 2011

La Vilella BaixaTot el poble de la Vilella Baixa forma un conjunt arquitectònic notable. Els carrers costeruts, de poca amplada, i els singulars edificis en donen fe.

El fort desnivell del turó on es troba situat el nucli antic ha obligat a construir cases de set o vuit pisos amb l'entrada principal a la quarta o cinquena planta. Aquest fet dóna al poble unes característiques úniques i singulars. En el seu llibre "Viatge al Priorat", l'escriptor Josep M. Espinàs anomena aquestes cases com els "gratacels del Nova York del Priorat".
El "carrer que no passa"
El "carrer que no passa", situat dalt d'una pujada, amb un antic portal d'entrada, és, sens dubte, el més entranyable del poble.
L'església parroquial
L'església parroquial, dedicada a Sant Joan Baptista, pertany al bisbat de Tortosa i data del segle XVIII.
Pont romànic
I finalment cal destacar el magnífic pont romànic, de tres arcades, que travessa les aigües dels rius.

Des de fa poc temps, l'atractiu d'aquest poble pot admirar-se tant de dia com de nit, sobretot des de dalt del "Coll de l'ermita", ja que s'han instal·lat a la vila llums de sodi, color taronja, que de nit omplen de vida cases i carrers.
Municipi del Priorat, situat a redós de la Serra del Montsant, en la confluència del riu Montsant i el riuet d'Scala Dei. El terme municipal té una extensió de 5'57 Km². El poble, a 214 metres d'altitud, es troba dalt d'unes roques, sota les quals corren les aigües dels rius. Entre la Vilella Alta i la Vilella Baixa hi ha un parell de quilòmetres de bona carretera.
L'economia del poble es basa en l'agricultura. La vinya és el principal conreu, seguit de les oliveres. Les dues cooperatives del poble elaboren vi negre, vi blanc i oli.

El vi negre de la Vilella Baixa és un vi finíssim, de característiques immillorables. La Cooperativa va guanyar el primer premi i la copa de la Generalitat en el III concurs de vins de la DO Priorat, l'any 1979.
Imatges Xavier Agost 2011

2 comentaris:

Xim ha dit...

Qué lindo todo, qué rural y bucólico, echo de menos mi pueblo!!!

VillageKisses

pe-jota ha dit...

Renoi has captat tota l'essència !!!