sols pel fet de poder tindre alguna opinio, record o comentari per compartir.

Sols pel fet de poder tindre alguna opinió, record, imatge o comentari per compartir.

04 de desembre 2016

Maria Turchenkova



 

















Maria Turchenkova


Moscow FightClub



No sorprèn a ningú que a Rússia s'hagin pres molt de debò la pel·lícula El club de la lluita. És com si portessin la violència en el seu ADN, mostra d'això són l'assetjament homòfob recent, aquestes “novatadas” de l'exèrcit que van acabar deixant a uns joves castrats o veure (una altra vegada) al seu president intentant guanyar-se els cors de la gent caçant en topless per la taiga rifle en mà.

L'any 2008, dos exmembres d'un club clandestí de baralles a cop de puny net de Moscou, van tenir la idea de començar el seu propi club de la lluita de debò. Ho van batejar com la Família Ronin i, per tan sols en rubles a 700 euros, qualsevol yuppie pot gaudir d'una setmana rebent cops i sent humiliat davant de complets estranys. Segons els seus fundadors, l'objectiu de la Família Ronin és convertir homes de bones maneres en homes de debò, a través de la tortura física i psicològica.

Maria Turchenkova, una fotògrafa independent russa, va passar una setmana documentant aquest estrany camp d'entrenament. Vaig parlar amb ella sobre el que va veure.


VICE: Hola Maria, Abans de gens, com vas saber de la Família Ronin.

Maria Turchenkova: Em vaig trobar un anunci en internet que deia: "No ets el que tens: el teu treball, el teu cotxe o el teu compte bancari. Si vols canviar la teva vida, troba al guerrer que hi ha en tu i barallat contra el teu enemic interior. Fes clic i uneix-te al proper curs!" Així que vaig trucar als organitzadors i els vaig demanar fer una història sobre ells. No van tenir cap problema sobre aquest tema.

Què fàcil. I la gent havia de pagar per tenir accés al club?

Sí, tots els participants havien de pagar com 600 lliures (uns 700 euros) per un curs d'una setmana. En tot cas els entrenadors eren membres d'un club de baralles real, suposo que aquesta era l'atracció principal per als menys batalladores. Qualsevol aspirant a lluitador hauria d'arribar al club amb un certificat de salut i passar una entrevista per ser admès.

Exactament, quins eren els exercicis que havien de fer els lluitadors?
El primer repte té lloc durant el segon dia d'entrenament. És una prova psicològica en el qual se'ls demana que recordin el pitjor que han fet en la seva vida, alguna cosa que no li hagin dit a ningú mai i que ho comparteixin amb tots els de el grup. Ells, a canvi, tenen llibertat per preguntar quantes coses vulguin a la resta. En aquest punt, la major part dels homes van acabar plorant.

Després va arribar el repte físic. Els exercicis eren difícils i, si algú pataba a la meitat del procés, els copejaven i eren forçats a començar de nou. Aquells que no volien continuar havien de deixar el gimnàs i no se'ls permetia tornar. Si algú tornava havia d'enfrontar la vergonya, aquest és el punt clau de l'entrenament.

Va haver-hi crits o plors?
Sí, clar. Fins i tot vaig fer un vídeo.

Bastant cru. En una de les fotos, es pot veure als homes sostenir-se dels braços de l'altre durant un exercici. Què és això? I què passa amb els ganivets?
Això era bàsicament un exercici d'equip. Cada vegada que algú se sentia feble, el seu company havia d'aguantar-ho –en cas contrari tothom queia i havien de començar de nou–. Després d'això, era el torn dels ganivets. Eren de fusta, però la tasca era que havien d'actuar com si estiguessin lluitant per la seva vida, així que es feien molt mal uns a uns altres.

Què saps sobre els fundadors de la Família Ronin?
Són dos tipus, tots dos esportistes, sense cap connexió amb l'exèrcit. El primer es diu "Gary", Igor Lunyakow, i el segon "Razor", Anton Rudakov. Per cert, totes les persones en el grup es van posar sobrenoms de guerra, com a "Llop", "Director", "Collons", "Artista", etc. Van cridar al seu equip "Nova Esparta".

Quin és l'objectiu principal del club?
Trobar la fe en un mateix; superar la por a rebre un cop. És evident que tot depèn del factor psicològic. En primer lloc els lluitadors són humiliats i després s'han d'enfrontar les seves febleses. D'aquesta manera quan arribi l'esgotament, poden derrotar al seu enemic interior i, finalment, creure en si mateixos.

Creus que els organitzadors se senten com una espècie de missioners?
Per descomptat. De debò volen ajudar a aquests nois. Fa poc, Gary i Razor van discutir sobre la forma en què operava el club i van haver de tancar-ho. Sembla que Gary no estava d'acord amb els exercicis psicològics i Razor volia mantenir-los tal com estaven.

No obstant això, al principi, les seves idees eren simples. Segons ells, en la vida moderna tothom es queixa més del que toca.


Quin és el nou mètode de Gary?
Una vegada Gary em va dir que la seva visió de la vida és que és una loteria. Si una persona és forta, troba la manera d'obrir la seva ment i trobar-se a si mateix. No obstant això no es pot fer gens amb una persona feble, segons Gary, entrenar-los així solament serviria per empitjorar les coses.

A mi, aquesta obsessió per "superar les nostres pors" em sembla molt ianqui. Em recorda a la idea del "home fet a si mateix" i aquest tipus de coses.
No crec que sigui ianqui. La idea inicial podria derivar del club de la lluita, però en termes més generals puc entendre com homes de grans ciutats poden compartir sentiments com aquests. Especialment els que treballen per a les grans corporacions, sense identitat o fins i tot aquells que van perdre la seva ocupació durant la crisi.

Sentir-se inútil, la despersonalització o la incapacitat de confiar en el futur –aquests són sentiments més universals–. Tan propi de Rússia com de qualsevol altre lloc és que hi hagi una gran quantitat d'empreses amb opcions de treball però amb escassa capacitat d'inserir-se en un món globalitzat o en l’economia. També em vaig fixar que tots els participants tenien de 30 a 35 anys d'edat. Així que podem afegir la crisi dels trenta a la llista.

Suposo que sí. Gràcies, María.

Extret de VICE



Imatges de la xarxa.